duminică, 2 august 2009

Placeri Interzise

Desi titlul "Placeri interzise" si coperta te lasa sa crezi ca ai de a face cu un roman erotic, adevarul este altul. Daca pornesti de la aceasta premiza, afla ca te inseli amarnic.

Placeri Interzise prezinta aventurile unei reanimatoare (readuce mortii la viata sub forma de zombi), Anita Balke, intr-o lume in care supranaturalul face parte din cotidian, iar fiintele umane traiesc impreuna cu vampiri, zombi, ghouli. M-am mirat ca nu s-a vorbit deloc in carte despre fantome, ma asteptam sa existe si astea.

Stiu ca atunci cand va ganditi la vampiri, va amintiti de Buffy, spaima vampirilor, si TrueBlood, dar cartea nu prezinta acel spirit comercial pe care il au serialele pe care le-am mentionat.


Naratia este scrisa sub forma unui real si sub forma unei normalitati, de parca acele lucruri chiar exista sau au existat.

Trebuie sa precizez ca romanul prezinta evenimentele ca si cum s-ar intampla in zilele noastre, nu in epoca contemporana, dar ceva asemanator.

Evenimentele, rapiditatea lecturi generata de dialogurile foarte "catchy" pur si simplu te tin in suspans. Dupa ce am citit vreo 20 de pagini din carte, mi-am dat seama ca era mai bine daca o gaseam in engleza. Contine tot felul de expresii americane specifice care isi pierd farmecul in romana. Chiar si asa cartea e foarte interesanta.

Prezinta o structura atat de bine structurata, stiu ca e o repetitie, dar asa este. Ai o introducere clara care atrage, intriga incepe sa-ti puna mintea la contributie si autoarea reuseste sa faca asta, desfasurea actiunii este uimitoare, te face sa te intrebi tu ce ai face in astfel de situatii, iar punctul culminant este de-a dreptul uimitor. Finalul e doar o pagina, desi pare o incheiere, tot iti trezeste curiozitatea ca sa afli care sunt celelalte "aventuri" ale Anitei, supranumita Calaul.

Sa va explic, punctul culminant incepe cu vreo 150-200 de pagini inainte de cea finala, 367, iar din acel moment nu iti mai vine sa lasi cartea din mana, vrei sa afli finalul cat mai repede. Cat am putut sa ma oftic ca citeam cartea in metrou. A trebuit sa cobor si sa mai aman cititul restul paginilor cu o ora, doua. Desi obosita pe la 12 noapte citeam ultimele pagini cu o rapiditatea pe care nu am observat-o la mine pana acum.

Un inceput de la inceputul cartii nu isi are rostul, asa ca am ales inceputul celui de-al doilea capitol:

"Apucasem rasaritul soarelui pe cand conduceam spre casa in acea dimineata. Urasc rasariturile de soare. Ele inseamna ca mi-am depasit programul obisnuit si am lucrat toata blestemata de noapte".

Finalul: "Stiu cine si ce sunt. Sunt Calaul si nu merg la intalniri cu vampiri. Ii ucid!"

Daca va plac filmele, cartile despre vampiri, precum si cele de aventuri si politiste va recomand aceasta carte cu cea mai mare caldura. Mie nu imi plac cartile de aventuri si cele politiste, dar I loved this book, not liked it. LOVED IT!

P.S.: Mai sunt doua carti din aceeasi serie Cadravul care rade si Circul damnatilor si as vrea sa le iau. Stie cineva unde le pot gasi? Mersi

Ne mai citim

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu