luni, 20 iulie 2009

Indrazneala de a spera a lui Obama

The Audacity of Hope al lui Barack Obama este o carte exceptionala din punctul meu de vedere.

Daca consideri ca ti-ai format deja o idee despre societatea americana si principiile dupa care se guverneaza ea, ar trebui sa citesti cartea asta. Imaginea pe care ne-au creat-o filmele americane de tot genul si pe care toata lumea le-a vazut imi par acum desuete, iar dupa 9/11 total gresite.

Cartea asta este pentru patrioti si nu ma refer aici in sensul pur al cuvantului, ma refer la oamenii care iubesc tara asta in care ne-am nascut si cred in puterea oamenilor de a schimba lucrurile in bine.

Scrisa inainte ca Obama sa devina primul presedinte de culoare al Statelor Unite, cartea prezinta realitatile cu care se confrunta cetatenii si societatea americana si posibile solutii pentru acest lucru.


Dupa ce veti citi aceasta carte veti vedea ca sunt institutii si organisme care functioneaza mai prost decat la noi. Ceea ce ne pare noua logic si normal, in SUA este greu de atins si greu de pus in practica, un exemplu clar in acest caz fiind sistemul medical de stat gratuit.

In "The Audacity of Hope" (in traducere, indrazneala sau obraznicia de a spera) veti gasi adevarate lectii de viata, lectii de istorie, de patriotism si de politica chiar.

Recomand aceasta carte, in specia, guvernantilor nostri. Ar trebui sa invete cum sa fie uniti pentru tara asta si care ar trebui sa fie atitudinea lor fata de opozitie.

Consider ca ai foarte de invatat de la aceasta carte, in toate domeniile, si vreau sa subliniez ca nu este o carte in care se vorbeste de politica. Este o carte de viata, prin care se povestest intamplari reale care schimba cursul sau determina evenimente. Este vorba de viata unui om si viata tarii in care traieste prin ochii unui simplu cetatean, dar si congressmen (la noi ar fi deputat sau parlamentar).

As vrea sa va prezint cateva randuri din prima si ultima pagina a cartii, deoarece se completeaza perfect.

Inceputul

"[...] And everywhere I went, I'd get some version of the same two questions.
Where'd you get that funny name?

And then: You seem like a nice enough guy. Why do you want to go into something dirty and nasty like politics?
"

Finalul

"It is that process I wish to be a part of.
My heart is filled with love for this country"

Va recomand s-o cititi in varianta in engleza, este in mare partea "readable" si pentru cei cu un nivel de cunostinte de limba engleza mai neavansat.

Consider ca ultima parte da de gandit oricuim le citeste, sa speram ca macar viitorii politicieni cei care sunt acum pe bancile facultatii sau inca in liceu sa ajunga sa conduca aceasta tara pentru ca o iubesc.

Un comentariu:

  1. Hello!Well personal nu am citit-o, dar am oferit-o cadou. Am cumparat-o de la targ, Gaudeamus.Sa tot fie din noimrbie anul trecut.

    RăspundețiȘtergere