marți, 9 iunie 2009

Filosofia pentru bufoni

Filosofia pentru bufoni este o mica antologie umoristica si anecdotica despre viata filosofilor. Este o lectura light, care este perfecta pentru a fi citita in metrou, mai ales datorita formelor reduse (e cat o palma:P).

In cele peste 200 de pagini afli lucruri foarte interesante despre filosofi si personalitati renumite din istorie si glume ale acestora.

Sa nu credeti totusi ca este o carte de bancuri, este o carte care stimuleaza rasul intelectual, dar si fizic uneori. Fiecare povestioara, cartea fiind construita sub aceasta forma, prezinta un eveniment amuzant din viata vreunui filozof care nu poate sa nu iti aduca un zambet timid in coltul gurii, dar vei ajunge sa si razi de nebun :)


Cartea prezinta lectii de istorie, de filozofie, cultura a vietii, dar si de ras. De asemenea aproape fiecare povestioara are si o reprezentare grafica a respectivului filozof, un desen prin care se subliniaza principalele defecte sau caracteristici ale acestuia.

Desi toate povestioarele sunt pline de umor, am incercat sa gasesc vreo doua ca sa va conving sa cititi cartea chiar merita. Here it goes:

"Se spune ca Antistene, in ultimele sale zile de viata, bolnav si indurerat, i se plangea cu voce tare lui Diogene de starea in care se afla:
- Vai, cine ma scapa de aceste rele? striga batranul Antistene.
Auzindu-l, Diogene a raspuns, aratandu-i un pumnal.
- Acesta te va izbavi, maestre.
- De rele, prostule, nu de viata, i-a trantit-o Antistene".

Va recomand cu caldura partea despre Diogene, filosoful sarac a carui singura avere era butoiul in care dormea si mantaua zerpelita.

"Intr-o zi, Diogene cerea bani unei statui.
- De ce faci asta? l-a intrebat, mirat, cineva care trecea pe acolo.
La care el a raspuns:
- Pentru a ma obisnui cu cei care raman ca niste statui atunci cand le cer de pomana".

Cu bine. Ne mai citim

Un comentariu: