sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Colectionarul

Nu auzisem de John Fowles decat din intamplare si de Colectionarul, tot asa. Insa, acum ca l-am citit, vi-l recomand cu cea mai mare caldura.

Desi a fost romanul de debut al lui Fowles, stilul narativ si structura lui nu il tradeaza in niciun fel.

Nu as vrea sa povestesc actiunea romanului, insa pentru a explica stilul ales de Fowles trebuie s-o fac.

F. Clegg este un functionar insipid de la primaria Londrei, care colectioneaza fluturii. Strivit de o matusa supraprotectiva si de o verisoara handicapata, Clegg gaseste alinare doar in colectia sa de fluturi si admirarea de la distanta a Mirandei.

Insa totul ia o intorsatura urata dupa ce Clegg castiga la pronosport. Cu multi bani si scapat de sub protectia matusii, colectionarul pune la cale un plan complex de a o rapi pe Miranda, studenta la Arte.


Planul de rapire a Mirandei este prezentat in cel mai mic detaliu, ceea ce confera o nota puternica de realist a romanului, inca ai impresia ca autorul chiar a trecut printr-o experienta de acest gen.

Totusi de acum cartea devine mai interesanta. Autorul ne prezinta perspectiva asupra rapirii si asupra experientei dintre cei doi.

Daca din prima partea, cea care ilustreaza gandurile, de acum bolnave, ale lui Clegg, in cea de-a doua se regasesc gandurile si trairile Mirandei. Daca va asteptati ca la un moment dat sa aflati ca Miranda s-a indragostit de Clegg, potrivit sindromului Stockholm, va inselati amarnic.

Insa Miranda nu va sta si va suporta cu "sfintenie" aceasta rapire si obligatie de a iubi impusa de rapitor. In cadrul partii a doua a cartii, ne prezinta prin intermediul jurnalului ei toate planurile si incercarile de a evada, folosindu-se atat de tertipuri pur feminime si cat de ingeniozitate.

Mi s-a parut extrem de interesanta dedublarea naratiunii, a prezentarii experientelor din ambele perspective, rapit si rapitor.

Trebuie sa recunosc pe toata durata lecturii mi-am dorit din suflet ca Miranda sa scape, doar pentru ca la urmatoarea pagina sa "vad" cum esueaza din nou.

Desi, as vrea sa va spun ca intr-un final planurile ei de evadare au reusit, nu pot s-o fac, insa pot sa va spun ca este unul dintre cele mai "bolnave" romane pe care le-am citit. Daca ar exista un film pe baza acestei carti, ar fi un thriller si o drama, dar o drama pentru ca se termina prost, nu exista un happy-end pentru cititor, ci pentru Clegg.

Cred ca am dezvaluit deja prea mult din carte si daca nu ati citi-o din acest motiv m-as simtit prost.

P.S. La Multi Ani! :D

16 comentarii:

  1. E pe lista mea. Must read..
    anul trecut o citea o colega, dar ne-a prezentat cartea ca fiind mult mai "bolnava" decat ai facut-o tu. ;))

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc de recomandare :) BTW... Dacă mai ai şi alte recomandări, te bag în blogroll. .)

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar te rog, sa-mi spui cu ce blog vrei sa te bag in blogroll, pentru ca am vazut in profilul tau ca ai 2 bloguri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Romanul de debut... si primul roman din operele lui pe care l-am citit, la recomandarea unui prieten.
    Ca sa se inteleaga cat mi-a placut stilul lui Fowles, e de ajuns sa spun ca au urmat Magicianul, Mantisa, Daniel Martin si Iubita locotenentului :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Se pare am apasat pe butonul de postat inainte sa termin :"> scuze. Iubita locotenentului francez *

    RăspundețiȘtergere
  6. In scrut timp, cred ca saptamana asta, o sa puteti citi si despre Iubita locotenentului francez:P

    RăspundețiȘtergere
  7. Mie mi-a placut foarte mult Magicianul. Statea cu sufletul la gura cand o citeam.
    Ti-o recomand, in cazul in care nu ai citit-o inca.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am auzit de el, dar este foarte voluminos. Sper sa-l citesc cat mai curand. Momentan sunt prinsa cu altele :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu recomand Magicianul. E 10XColectionarul. Una dintre cele mai interesante carti scrise vreodata. Desi, nu stiu de ce am impresia ca e adresata mai degraba barbatilor. Genul de literatura masculina. In fine, spor...

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna !!! te astept pe blogul meu

    http://cartisuntemtoti.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  11. Am citit mai demult cartea asta, si am avut aceeasi senzatie ca si tine! E fain ca am dat peste blogul tau, uitasem complet ca am citit cartea asta :)

    S-a facut un film, chiar la 2 ani dupa ce a iesit cartea, in 1965, chiar am gasit un trailer http://www.videodetective.com/movie_trailer/THE_COLLECTOR/movie_clip/P00570961.htm, dar nu m-a impresionat deloc. Ar fi tare interesant sa se mai faca o ecranizare mai noua...

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce nebuni si colectionarii astia de fluturi, sau de frumuseti de o zi.

    RăspundețiȘtergere
  13. Este una din cartile mele preferate,mi-a placut enorm!

    RăspundețiȘtergere
  14. am citit aceasta carte, acum vreo 8-9 ani in urma. are un loc aparte in biblioteca sufletului meu, acest roman. Captivanta si reala, am savurat lectura fiecarii pagini. O carte care ar trebui inclusa in cursul de Literatura universala, dupa mine.

    RăspundețiȘtergere
  15. cartea e grozava ! si la fel Magicianul / Daniel Martin si A Maggot.

    RăspundețiȘtergere