luni, 23 noiembrie 2009

Seria Amurg


Cele patru carti din seria Amurg (Twilight), scrise de Stephenie Meyer, prezinta cea mai frumoasa si mai complexa poveste de dragoste scrisa pana in prezent.

Desi adunate cartile au peste 2.000 de pagini (stiu e enorm!) sunt extrem de interesante, fiecare carte avand o structura narativa exacta si plina de suspans.

Seria Amurg contine, in ordine, urmatoarele carti: Amurg, Luna Noua, Eclipsa zi Zori de zi. Patru carti deosebite, care prezinta o poveste de dragoste dintre o muritoare - Bella si un vampir - Edward in zilele noastre.

Toata actiunea, impleticita cu elemente normale - familie, scoala, anii 2000 - si supranaturale - varcolaci, vampiri sugatori de sange, vampiri "vegetarieni", duce la cel mai perfect si mai complex happy end din secolul nostru.


As vrea sa pot sa spun in cuvinte ce sentimente mi-a trezit acest roman, dar nu pot, nu am cuvinte. Nu pot sa va conving sa cititi aceste carti decat daca aceasta scurta recenzie, lucrurile pe care le-ati auzit de el sau interesul despre vampiri nu va determina.

Ce va pot spune foarte clar este ca romanul este plin de suspans, fiecare carte din serie este plina de actiuni si prezinta propriul final, dar care contribuie la finalul romanului, contine idei de psihologie si stilul de scriere contine o combinare intre modern si clasic.

P.S. Au aparut primele doua filme (din patru) dupa roman. In scurt timp voi scrie si despre ele.

Cartile le gasiti aici: Amurg, Luna Noua, Eclipsa si Zori de Zi

18 comentarii:

  1. Ca sa te contrazic... Cea mai frumoasa si cea mai complexa poveste de dragoste scrisa pana in prezent. Povestea de dragoste scrisa de Dumnezeu pentru om. Inclusiv pentru tine...

    RăspundețiȘtergere
  2. "Cea mai frumoasa si cea mai complexa poveste de dragoste scrisa pana in prezent" ??? Cu tot respectul, dar nu ar strica sa mai rasfoiesti si alte carti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aici poate ca ai dreptate eu mi le-am cumparat recent si nu am reusit sa citesc decat volumul 1.dar mi-a povestit mama unei prietene care le-a citit pe toate si m-a tinut in suspans dupa parerea mea sunt cele mai frumoase carti bine nu sunt in masura sa zic asta deoarece nu prea citesc multe carti dar totusi daca imi plac le citesc imediat.

      Ștergere
  3. Cu tot respectul, am rasfoit si alte carti. Totusi acesta este un blog si ceea ce scriu aici sunt pareri personale, fie ca sunt impartasite de altii sau nu.
    In mod clar, avem alte repere si avem gusturi diferite in materie de carti. Mai "rasfoieste" printre posturi, poate vei gasi ceva care iti va placea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este o poveste de dragoste interesanta si m-a tinut in tensiune. Mai mult mi-a placut cand le-am citit in limba engleza.
    De curand am citit The Vampire Diaries- L.J. Smith ( tot in engleza).

    RăspundețiȘtergere
  5. Sincer sa fiu nu as citi nici mort asa ceva am vazut filmul Twilight si imi e de ajuns.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa stii ca si eu am vazut primele doua filme, dar sunt lipsite de substanta. Actiunea este foarte mult simplificata in film. Oricum cand te gandesti ca ai de citit peste 2.000 de pagini te cam ia groaza:))

    RăspundețiȘtergere
  7. pana acum,am citit doar primele 2 volume din cele patru si chiar mi-au placut...si am vazut si filmele si nu se compara cu cartile,asta e clar!
    si nu conteaza ca ai citit 2000 de pagini sau 5000, atata vreme cat ti-au placut,nu?:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai dreptate. Eu mi-am dat seama cate pagini am citit, cand am scris aceasta recenzie.

    RăspundețiȘtergere
  9. eu am citit toate cartile si am vazut si filmele(inafara de zori de zi)si mi-au placut

    RăspundețiȘtergere
  10. cat costa cele 4 carti din seria "Twilight"

    RăspundețiȘtergere
  11. imi place asa de tare am vazut toate filmele si am si cartile apea astept sa vad,,SAGA AMURG ZORI DE ZII -partea2"

    RăspundețiȘtergere
  12. dupa ce am vazut ,,zori de zi-partea 1'',am simtit nevoia sa revad si celelalte filme dinainte,apoi,am aflat ca exista si niste carti,dupa care au fost facute filmele,asa ca am simtit, neaparat, nevoia sa cunosc ce se intampla in partea a 2 a a filmului,asa ca am imprumutat cartile,si le-am citit pe toate patru, in 2 saptamani;la sarbatorile de craciun de anul trecut,parca imi parea rau ca trebuie sa intrerup cititul ca sa merg in vizita la parinti,sau pe unde am mai fost cu sotul si fiica mea,pe care,de asemenea,i-am ignorat aproape total,pe tot parcursul celor 4 carti. Am povestit toate acestea pentru a sublinia cat de mult mi-au placut cartile si cat de mult mi-as fi dorit sa-mi pot permite sa le cumpar(pretul unui singur vol.este de~50ron).Este o poveste extraordinar de frumoasa,si daca m-a impresionat atat de mult pe mine,care am 38 de ani......oricum,merita sa fie citita,eu ii dau nota 10!

    RăspundețiȘtergere
  13. nu costa 50 de lei le-am gasit pe un site pe toate patru la 80

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna am o intrebare pentru cunoscatorii si cititorii cartilor cu vampiri, am observat ceva ciudat in seria Amurg: pe parcursul povestilor am intalnit niste nume de vampiri care apar si in cartile lui Anne Rice:Laurent, Felix,Santiago,Benjamin.Eu am citit primul volum si azi il incep pe al doilea dar tot mi se pare ciudat o astfel de coincidenta. Voi ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
  15. Stiti cumva de unde pot cumpara seria Amurg in engleza ?

    RăspundețiȘtergere